Štěpán Křeček: Americká inflace v listopadu znovu poklesla

14.12.2022 19:53 | Komentář

„Celková meziroční inflace v USA činí 7,1 procenta a meziměsíčně vzrostla pouze o 0,1 procenta, což pozitivně překvapilo trhy, které měly konzervativnější očekávání,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Štěpán Křeček: Americká inflace v listopadu znovu poklesla
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Včera americký úřad práce a statistiky publikoval velmi důležité údaje o inflaci ve Spojených státech. Od června je tamní inflace v setrvalém poklesu ze svého maxima na úrovni 9,1 procenta. Nově zveřejněná data tento trend potvrdily, kdy celková inflace meziročně rostla pouze o 7,1 procenta při očekávání na úrovni 7,3 procenta a meziměsíčně inflace rostla pouze o 0,1 procenta při očekávání 0,3 procenta. Jádrová inflace měla vzrůst meziročně o 6,1 procenta, ve skutečnosti vzrostla o 6,0 procenta. Z meziměsíčního pohledu měla jádrová inflace vzrůst o 0,3 procenta, ve skutečnosti vzrostla o 0,1 procenta.

Nejvíc nyní rostou ceny potravin, nápojů a bydlení. Naopak nejrychleji klesají ceny energií, vlivem zlevnění benzínu a distribuce plynu. Dále také zlevňují ojetá auta, ceny letenek i zdravotnické služby. Americká inflace tedy nadále potvrzuje svůj klesající trend. Je ale nepravděpodobné, že to jakkoliv ovlivní zítřejší rozhodnutí FEDu. Trhy reagují na zprávu silným růstem. Index S&P 500 přidává více než 3 procenta a index Nasdaq Composite dokonce více než 4 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …