Štěpán Křeček: Ceny výrobců rostou. Můžou za to vyšší mzdy

16.01.2018 15:40

„Rostoucí mzdy vedou k navyšování cen zemědělských a průmyslových výrobců. Vyšší mzdy se promítají do nákladů na výrobu, čímž prodražují cenu koncových výrobků. Zároveň vyšší mzdy navyšují poptávku, která vytváří prostor pro zdražování,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Ceny výrobců rostou. Můžou za to vyšší mzdy
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

V prosinci loňského roku meziročně vzrostly ceny zemědělských výrobců o 8,0 %. Přitom rostla cena rostlinných i živočišných výrobků. Nejvíce zdražovalo čerstvé ovoce, u kterého vzrostla cena o 69,0 %. Dramatický byl i nárůst cen vajec, které vzrostly 65,2 %, což bylo zapříčiněno aférou s fipronilem.

V prosinci 2017 meziročně rostly i ceny průmyslových výrobců, které se zvýšily o 0,7 %. Výrazný byl nárůst ceny u kovodělných výrobků, které zdražily o 5,3 %. V návaznosti na zemědělskou produkci rostly i ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku, které se zvýšily o 1,5 %. Podobný vývoj lze zaznamenat i ve stavebnictví, kde se ceny zvýšily o 1,9 %.

Růst cen je mimo jiné způsoben růstem mezd. Ty navyšují náklady, které se promítají do cen koncových výrobků. Zároveň vyšší mzdy vedou k růstu spotřeby, čímž je navyšována poptávka. V krátkém období přitom platí, že růst poptávky navyšuje ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…