Štěpán Křeček: Česká ekonomika ve svěrací kazajce

16.05.2020 11:07

„Pandemická opatření poničila naši ekonomiku. Do budoucna lze očekávat růst nezaměstnanosti a výrazné zpomalení růstu mezd. Mnozí lidé budou odkázáni na pomoc státu a výrazně se jim propadne životní úroveň,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Česká ekonomika ve svěrací kazajce
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Statistici včera publikovali data o vývoji české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. Podle aktuálního odhadu došlo k meziročnímu poklesu hrubého domácího produktu o 2,2 procenta. Jak se ukazuje, restriktivní opatření proti šíření koronaviru svázaly českou ekonomiku do svěrací kazajky.

Naše hospodářství se začalo dusit, protože mu chyběla zahraniční poptávka. Pozitivní vliv měly vyšší výdaje vládních institucí, nicméně jejich růst nezabránil celkově špatným výsledkům. Mezi nejvíce poškozená odvětví patřil zpracovatelský průmysl, obchod, doprava, ubytování a pohostinství. Zaměstnanost meziročně klesla o 0,5 procenta.

Podle průzkumu ministerstva financí u 13 renomovaných institucí dojde letos k výraznému poklesu české ekonomiky. Respondenti šetření v průměru počítají s propadem hrubého domácího produktu o 7,6 procenta. Tento údaj je v souladu s odhadem BHS, který byl zveřejněn již v březnu a předpokládal pokles ekonomiky o 7,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty