Štěpán Křeček: Další velká banka podváděla

21.11.2018 10:51

„Neustále se zvyšující regulace na finančním trhu nejsou schopny zabránit velkým bankám, aby porušovaly pravidla hry,“ říká Senior Equity Trader BHS Jan Němeček.

Štěpán Křeček: Další velká banka podváděla
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Většinový vlastník Komerční banky Société Générale dostal přes prsty. Dle dohody bude muset zaplatit 1,34 miliardy dolarů. Banka totiž porušila sankce USA vůči Kubě a jiným zemím. A to není všechno. Dalších 95 milionů dolarů pošle banka jako urovnání sporu kvůli porušování předpisů proti praní špinavých peněz. Během deseti let (od roku 2003 až do roku 2013) bankou nelegálně protekly transakce ve výši několik miliard dolarů. Dle zveřejněných informací banka při vyšetřování spolupracovala a svých činů lituje.

Société Générale není jediná. V roce 2012 banka Barclays dostala pokutu téměř 10 miliard korun. Barclays se domlouvala a manipulovala s výší úrokové sazby LIBOR, od které se odvíjí úroky u cenných papírů a úvěrů za stovky bilionů dolarů. Do tehdejší kauzy byly zapleteny také Citigroup, HSBC, Royal Bank of Scotland a UBS. Právě zaměstnanec poslední jmenované stanul v červnu 2013 před britským soudem.

Na historická minima se dnes propadl kurz Deutsche Bank (aktuálně 8,16 euro za akcii), která také v minulosti podváděla. V roce 2017 musela zaplatit 2,4 miliardy korun. Praktiky Deutsche Bank se nechvalně proslavily také ve filmu, kde jejich obchodní praktiky skvěle zfilmovali tvůrci dramatu z roku 2015 The Big Short.

Goldman Sachs, která měla za loňský rok tržby ve výši 32 miliard dolarů, dostala letos v srpnu také pokutu. ČNB ji vyčíslila na 1 milion korun, kterou později snížila na 750 tisíc korun. Finanční skupina údajně neoznámila včas navýšení podílu v Monetě Money Bank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…