Štěpán Křeček: Den daňové svobody můžeme slavit dnes nebo 23. června

22.05.2018 11:49

„V České republice slavíme den daňové svobody o 2 dny dříve než průměr zemí OECD. Přesto však máme sedmé nejvyšší zdanění práce ze všech 35 zemí OECD. To je zapříčiněno vysokými odvody na sociální zabezpečení, které jsou po Francii druhé nejvyšší,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Den daňové svobody můžeme slavit dnes nebo 23. června
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Dnešním dnem končí virtuální období, kdy odevzdáváme všechny příjmy státu a začínáme pracovat sami na sebe. Tomuto dni se říká den daňové svobody a letos jej můžeme slavit nejdříve od roku 2000, kdy tento indikátor vznikl. Záleží však na tom, jakou metodu výpočtu zvolíme. V případě, že budeme počítat poměr mezi veřejnými výdaji a hrubým domácím produktem, pak skutečně můžeme den daňové svobody slavit 22. května a připojit se tak k Liberálnímu institutu, který využívá tuto metodiku.

„Přestože celkový daňový výběr roste, klesá poměr vybíraných daní vůči hrubému domácímu produktu. Vysoké tempo růstu HDP přitom způsobuje, že se zkrátila doba, kdy Češi pracují pro stát na 142 dní v roce,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Den daňové svobody však můžeme stanovit i na základě poměru mezi celkovými daňovými příjmy a čistým národním důchodem. Tuto metodiku využívá společnost Deloitte a oproti předešlé má několik výhod. Ve výpočtu je zahrnuto opotřebení kapitálu a zohledňuje se původ výnosů. Díky tomu tato metodika přesněji kalkuluje dopad daňové zátěže na české občany. Samotný den daňové svobody se však odsune až na 23. června.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …