Štěpán Křeček: Dění kolem Ukrajiny odstartovalo paniku na trzích

22.02.2022 12:41 | Komentář

„Vyhrocení bezpečnostní situace ve východní Evropě má hmatatelné dopady na trhy. Vydělat se dá na energetických a zemědělských komoditách či drahých kovech. Naopak riziková aktiva jako akcie či kryptoměny zažívají masivní výprodej,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Dění kolem Ukrajiny odstartovalo paniku na trzích
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Cena ropy se dostala na své sedmileté maximum a atakuje hranice 100 dolarů za barel. Lze očekávat i prudký nárůst ceny zemního plynu, elektřiny, uhlí a dalších komodit, kterých by mohlo být nedostatek kvůli případnému narušení dodávek z Ruska do Evropy. Rovněž narůstají ceny zemědělských komodit jako jsou pšenice, kukuřice, rýže či sója. 

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí

Akciové trhy zažívají výplach a dochází k poklesu indexů po celém světě. Nejvíce jsou zasaženy evropské akcie. Mimořádně hluboký propad zažil ruský akciový index RTS, který za posledních 5 dní ztratil 26 procent své hodnoty. Aktuálně se obchoduje na úrovni z přelomu října a listopadu 2020.

Zatímco většina akciových titulů klesá, některým společnostem by současná napjatá situace kolem Ukrajiny mohla prospět. Například výrobci zbraní či firmy zaměřené na kybernetickou bezpečnost zřejmě budou evidovat zvýšenou poptávku po svých produktech. Situace může hrát do karet i některým ropným a energetickým společnostem či producentům potravin.

Investoři se začínají z rizikových aktiv stahovat do bezpečných přístavů. Mezi které patří drahé kovy jako jsou zlato, stříbro či v letošním roce populární palladium. Bouřlivá situace může uškodit menším měnám na rozvíjejících se trzích. Do tohoto ranku patří i naše koruna. Hlavní pohyb na měnovém trhu se však zatím odehrává na rublu, který výrazně oslabuje vůči dolaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.