Štěpán Křeček: Evropská unie si udržuje pozici velmoci

11.07.2018 9:21

„Evropská unie je druhou největší ekonomikou světa. Po odchodu Spojeného království se však Evropská unie propadne na třetí místo a předstihnou ji Spojené státy,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Evropská unie si udržuje pozici velmoci
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Podle včera zveřejněných dat Eurostatu má Evropská unie 512,6 milionu obyvatel, což je o 1,1 milionu více než před rokem. Příští rok se populace Evropské unie výrazně sníží. V březnu 2019 Evropskou unii opustí Spojené království, čímž klesne počet obyvatel na 446,4 milionu. Evropská unie bude mít i po odchodu Spojeného království více obyvatel než Spojené státy, které mají 325,7 milionu obyvatel. Nejlidnatější zemí světa je Čína s populací 1392,9 milionu lidí. Těsně za Čínou je Indie s populací 1334,1 milionu lidí.

„Po Číně a Indii žije v Evropské unii nejvíce lidí na světě. I po odchodu Spojeného království zůstane Evropská unie lidnatější než Spojené státy,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Česká republika velikostí své populace zaujímá 2,1 procenta Evropské unie. Populace České republiky přitom oproti loňskému roku vzrostla o 0,3 procenta na 10,6 milionu lidí. Nejlidnatější zemí Evropské unie je Německo, které zaujímá 16,2 procenta celkové populace Unie. Po Německu následuje Francie, která se na unijní populaci podílí z 13,1 procenta.

Čína dle aktuálních dat The World Factbook dosahuje hrubého domácího produktu po přepočtu dle parity kupní síly 23,1 bilionu dolarů a udržuje si první místo na světě. Pozice druhé nejsilnější ekonomiky světa patří Evropské unii, jejíž celkový hrubý domácí produkt dosahuje úrovně 20,0 bilionu dolarů. Na třetím místě jsou z pohledu celkového hrubého domácího produktu Spojené státy, které dosahují úrovně 19,4 bilionu dolarů. Po odchodu Spojeného království z Evropské unie však Spojené státy v celkovém hrubém domácím produktu Evropskou unii předstihnou.

Indie je i přes velký počet obyvatel s odstupem až na čtvrtém místě a její hrubý domácí produkt dosahuje úrovně 9,4 bilionu dolarů. Ekonomicky nejsilnějším členem Evropské unie je Německo, které dosahuje hrubého domácího produktu 4,2 bilionu dolarů. Česká republika je z pohledu hrubého domácího produktu po přepočtu dle parity kupní síly padesátou největší ekonomikou světa s úrovní 0,4 bilionu dolarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…