Štěpán Křeček: Holubice mohou zvítězit nad jestřáby

19.08.2019 14:57

„Evropská centrální banka má vzhledem k nízké míře inflace v eurozóně silný argument pro uvolňování měnové politiky. Je proto možné, že mezi centrálními bankéři zvítězí takzvaná holubičí strategie, která preferuje vyšší hospodářský růst před nízkou inflací. V takovém případě lze očekávat uvolnění měnové politiky například pomocí kvantitativního uvolňování či snižování úrokových sazeb,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Holubice mohou zvítězit nad jestřáby
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Roční míra inflace v Evropské unii dosáhla v červenci úrovně 1,4 procenta, což je o 0,4 procentního bodu více než v eurozóně. Nejvyšší inflace o velikosti 4,1 procenta byla zaznamenána v Rumunsku. Inflace o velikosti 3,0 procenta a vyšší byla vykázána ještě v Maďarsku, Slovensku a Lotyšsku.

Jedinou zemí Evropské unie, která vykázala deflaci, bylo Portugalsko. Tamní ceny v červenci 2019 oproti červenci 2018 poklesly o -0,7 procenta. Velmi nízká míra inflace o velikosti 0,5 procenta a nižší byla vykázána v Itálii, Dánsku, Řecku, Irsku a na Kypru.

Česká republika má ve srovnání s ostatními státy Evropské unie relativně vysokou míru inflace. Podle dat Eurostatu dosahuje velikosti 2,6 procenta. Český statistický úřad publikoval data o růstu spotřebitelských cen v České republice již před týdnem. Podle nich meziroční míra inflace v červenci dosahovala úrovně 2,9 procenta. Inflaci v Evropské unii tlačí vzhůru země z východní Evropy, které postupně dohání cenovou hladinu na Západě.

„Česká republika má zhruba dvojnásobnou míru inflace oproti průměru Evropské unie, což naší ekonomice umožňuje dohánět cenovou hladinu vyspělých zemí na západě Evropy. Krátkodobě nelze vnímat vyšší míru inflace, která však setrvává v tolerančním pásmu, jako významný makroekonomický problém. Není proto třeba, aby Česká národní banka kvůli současnému vývoji měnila nastavení úrokových sazeb,“ říká Štěpán Křeček.

Inflaci naopak stlačují dolů země z jižní Evropy, které jsou výrazně zadlužené. Jedná se především o takzvané země PIGS, tedy Portugalsko, Itálii, Řecko a Španělsko.

Nízká míra inflace v eurozóně může vyvolat reakci Evropské centrální banky, které uvažuje o navýšení inflace a hospodářského růstu prostřednictvím uvolnění měnové politiky. V takovém případě by byli poraženi takzvaní jestřábi, kteří preferují nízkou míru inflace před hospodářským růstem, a proto upřednostňují utaženou měnovou politiku a vyšší úrokové sazby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…