Štěpán Křeček: Hrozí propuknutí obchodní války. Evropské akcie zažily nejhorší den v roce

03.10.2019 17:31

„Na trzích panuje strach. Investoři se obávají propuknutí transatlantické obchodní války mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Ta by měla fatální ekonomické dopady, které by poškodily celé globální hospodářství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Hrozí propuknutí obchodní války. Evropské akcie zažily nejhorší den v roce
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Podle Světové obchodní organizace byl evropský výrobce letadel Airbus nezákonně dotován prostřednictvím levných vládních půjček. V důsledku toho americký výrobce letadel Boeing přicházel o 7,5 miliardy dolarů ročně. Spojené státy nyní podle Světové obchodní organizace mají právo uvalit cla na zboží z Evropské unie v objemu 7,5 miliardy dolarů ročně.

Evropská komise již varovala, že pokud Washington svého práva na uvalení cel využije, zavede odvetná opatření. To by mohlo výrazně poškodit vztahy mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Mohlo by dojít k rozpoutání transatlantické obchodní války, na což by ekonomicky doplatily obě strany Atlantiku.

Spojené státy již uvedly, že uvažují o clech ve výši 10 procent na evropská letadla Airbus a 25 procent na francouzské víno, skotské a irské whisky či sýry z celého kontinentu. Cla by tedy mohla zasáhnout tradiční odvětví, což by pravděpodobně vzedmulo vlnu emocí. Vzrůstající napětí mezi Spojenými státy a Evropskou unií navíc přichází v době, kdy je evropská ekonomika zesláblá a některé státy balancují na hraně recese.

Zatímco se politici hádají, trhy již začaly reagovat. Evropské akcie včera zažily nejhorší den v letošním roce. Panevropský akciový index STOXX 600 odepsal 2,7 procenta. Ještě hůře se dařilo německému burzovnímu index DAX, který oslabil o 2,8 procenta. Nedařilo se však ani americkým akciím. Index S&P 500 odepsal 1,8 procenta a Dow Jonesův index ztratil 1,9 procenta. Naopak cena zlata vyrostla o více než 20 dolarů za troyskou unci.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…