Štěpán Křeček: Hypotéky opět zdražily. Průměrná sazba stoupla na 2,51 procenta

16.05.2018 12:03

Levné hypotéky jsou minulostí. Průměrná sazba vzrostla na 2,51 procenta a vrátila se na hodnotu z října 2014. Do budoucna lze očekávat další růst úrokových sazeb, proto by lidé měli zvážit fixaci alespoň na 3 roky.

Štěpán Křeček: Hypotéky opět zdražily. Průměrná sazba stoupla na 2,51 procenta
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„V souvislosti s rostoucími regulacemi hypotečních úvěrů se bude snižovat poptávka po nákupu bytů. Celkový objem sjednaných hypotečních úvěru v roce 2018 mírně klesne. Ceny nemovitosti sice budou dál růst, ale již pomalejším tempem,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech v dubnu vzrostla na 2,51 procenta, což oproti předchozímu měsíci představuje nárůst o 2,03 procenta neboli o 0,05 procentního bodu. Růst úrokové sazby na hypotékách proti předešlému měsíci zvolnil, stále je však na velmi vysoké úrovni. Na vyšší úrokové sazby doplatí především lidé, kteří si budou brát nový hypoteční úvěr nebo budou refinancovat stávající.   

V souvislosti s rostoucími cenami bytů, zpřísňováním podmínek pro poskytování hypoték a růstem úrokových sazeb lze očekávat, že se postupně začne snižovat počet poskytnutých hypotečních úvěrů. Celkový objem hypoték zůstane na velmi vysoké úrovni kvůli vysokým cenám realit. Přesto lze odhadovat, že v roce 2018 klesne objem hypotečních úvěrů a již nedosáhne rekordní hodnoty 225,79 miliardy z loňského roku. Průměrná velikost hypotečních úvěrů však i nadále bude růst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…