Štěpán Křeček: Inflace brzdí. Stále se však drží mimo toleranční pásmo

13.05.2020 21:16

„K růstu cen dochází především u nezbytných statků jako jsou potraviny a bydlení. Za nezbytné statky lidé musí utrácet, přestože se kvůli pandemii koronaviru snaží šetřit. Naopak zbytné statky s vysokými maržemi začínají zlevňovat. Obchodníci si uvědomují, že lidé budou nákupy zbytných statků odkládat do budoucnosti,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Inflace brzdí. Stále se však drží mimo toleranční pásmo
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Tržby většiny obchodníků výrazně klesly. Projevuje se absence zahraničních turistů i snaha Čechů více šetřit. Obchodníci lákají zákazníky na pokles cen u vybraných produktů a služeb. Zatím však nejsou příliš úspěšní,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Meziroční míra inflace v dubnu letošního roku vzrostla o 3,2 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v březnu. Inflace se však stále držela mimo své toleranční pásmo. K poklesu tempa růstu inflace nejvíce přispěly nízké ceny pohonných hmot a olejů, které se meziročně propadly o 16,7 procenta.

Na zvyšování cenové hladiny měly největší vliv ceny potravin. V meziročním vyjádření vzrostly například ceny ovoce o 24,7 procenta a ceny zeleniny o 11,8 procenta. Dále se zvýšily ceny mouky o 16,6 procenta, vepřového masa o 18,9 procenta a cukru o 16,2 procenta. Hlouběji do kapsy si museli sáhnout i milovníci neřestí. Ceny lihovin vzrostly o 10,2 procenta, piva o 4,0 procenta a tabákových výrobků o 3,2 procenta. Ceny v oddíle bydlení rovněž vzrostly. Například ceny nájemného se zvýšily o 4,3 procenta, vodného o 5,3 procenta, stočného o 4,5 procenta a elektřiny dokonce o 8,6 procenta.

Celkově lze říct, že ceny zboží rostly v průměru pomaleji než ceny služeb. Meziroční změna harmonizovaného indexu spotřebitelských cen se v České republice držela výrazně nad průměrem Evropské unie. To umožňuje vyrovnávání cenových hladin mezi Českou republikou a zeměmi západní Evropy. Způsobuje to však nepříznivé sociální dopady na lidi, kterým se snížily příjmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…