Štěpán Křeček: Inflace opět výrazně vzrostla na úroveň 17,2 procenta

13.07.2022 21:24 | Komentář

„Přestože lidé omezují svou spotřebu, růst cen dál zrychluje. Tento vývoj pravděpodobně vyvolá recesi v české ekonomice, která nakonec povede ke zkrocení domácích inflačních tlaků. Dovážená inflace ze zahraničí, která má zdroj především ve vysokých cenách energetických a zemědělských komodit, nás však může trápit po delší dobu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Inflace opět výrazně vzrostla na úroveň 17,2 procenta
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v červnu na úroveň 17,2 procenta. Růst cen v naší ekonomice nadále patří mezi nejvyšší v rámci Evropské unie. Inflace bohužel výrazně znehodnocuje úspory českých domácností, protože banky plně nepřenáší vysoké úrokové sazby na úročení klientských vkladů.

Astronomický růst cen zvyšuje chudobu v naší zemi. V rodinných rozpočtech se příjmy navyšují podstatně pomalejším tempem, než kterým narůstá inflace. To vede ke snižování životní úrovně většiny obyvatel České republiky, což se již začalo projevovat ve výrazném poklesu tržeb obchodníků.

Za extrémní lze označit růst cen pekárenských výrobků, který dosáhl úrovně 23,8 procenta, přičemž například cena chleba se zvýšila o 28,6 procenta. Cenový šok byl evidován i u masa, které meziročně zdražilo o 20,4 procenta. Ještě dramatičtější nárůst byl evidován u olejů a tuků, které zaznamenaly zvýšení cen o 42,0 procenta.

Lidé si sáhnou podstatně hlouběji do kapsy kvůli zdražení zemního plynu o 57,8 procenta, tuhých paliv o 34,0 procenta, elektřiny o 31,6 procenta či tepla a teplé vody o 18,1 procenta. Lidé neušetří ani na dopravě. Ceny automobilů zdražily o 14,5 procenta a ceny pohonných hmot a olejů dokonce o 47,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla