Štěpán Křeček: K nejprodávanějším značkám automobilů v EU patří Škoda

16.01.2020 11:21

„Zatímco v prvním pololetí loňského roku byla poptávka po nových automobilech v Evropské unii nižší než o rok dříve, závěr roku 2019 výrazně předčil rok 2018. Díky tomu došlo v loňském roce k meziročnímu růstu registrací nových automobilů v Evropské unii o 1,2 procenta,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: K nejprodávanějším značkám automobilů v EU patří Škoda
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V roce 2019 bylo v Evropské unii registrováno 15 340 188 nových automobilů, což bylo o 1,2 procenta více než v roce 2018. Největší propady v registracích byly zaznamenány v Irsku o 6,8 procenta, na Kypru o 5,7 procenta a ve Finsku o 5,2 procenta. Naopak v Litvě registrace nových automobilů stouply o 43,2 procenta, v Rumunsku o 23,4 procenta a v Maďarsku o 15,6 procenta.

Česká republika zaznamenala pátý největší propad v registracích nových vozidel ze všech zemí Evropské unie. V loňském roce bylo v naší zemi registrováno 249 915 nových automobilů, což je o 4,4 procenta méně než v předloňském roce, kdy bylo nově registrováno 261 437 automobilů.

Z jednotlivých značek automobilů si nejhůře vedla Alfa Romeo. Té se v loňském roce propadly registrace v rámci Evropské unie o 35,6 procenta. Špatné výsledky ohlásil i Nissan s propadem o 19,6 procenta a Jaguar s propadem 11,0 procenta. Z větších značek se dařilo především Seatu s nárůstem registrací o 11,8 procenta, Dacii s nárůstem o 10,4 procenta a Mazdě s nárůstem o 10,3 procenta.

V loňském roce vzrostly registrace automobilů Škoda v Evropské unii o 4,2 procenta na 730 218 vozů. Škodovka tím zvýšila svůj podíl na trhu Evropské unie na 4,8 procenta. Po Volkswagenu, Renaultu, Peugeotu, Mercedesu, Opelu a BMW se tak Škodovka stala značkou s největším počtem registrací nových vozů v Evropské unii.

Nejúspěšnějším koncernem v Evropské unii je z hlediska počtu nově registrovaných vozů VW Group, který v roce 2019 nahlásil registrace 3 735 099 automobilů. Jeho nejvýznamnějšími značkami jsou Volkswagen, Škoda, Audi a Seat. Následuje koncern PSA Group se značkami Peugeot, Opel a Citroën. Tento koncern v loňském roce registroval 2 433 781 automobilů. Přes milion automobilů se podařilo registrovat ještě koncernu Renault Group, Hyundai Group a BMW Group. Těsně pod hranicí jednoho milionu registrací zůstaly koncerny Daimler, Ford a FCA Group.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …