Štěpán Křeček: Lidé průměrně spotřebovávají 27 236 korun měsíčně

30.09.2021 12:33 | Komentář

„Lidé v průměru utrácí o 2 530 korun měsíčně více než před rokem. Může za to odložená spotřeba z koronavirových časů i zdražování drtivé většiny zboží a služeb,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Lidé průměrně spotřebovávají 27 236 korun měsíčně
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Průměrná měsíční spotřeba na obyvatele dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku na úroveň 27 236 korun. To je o 2 530 korun více než ve stejném období před rokem. Za vyšší útraty domácností může odložená spotřeba z doby, kdy v ekonomice platily přísné restrikce. Kvůli zdražování však utratí více i lidé, kteří nakupují stále stejné zboží a služby.

Průměrný měsíční příjem na osobu dosáhl ve druhém čtvrtletí letošního roku na úroveň 32 642 korun. To je o 2 666 korun více než ve stejném období před rokem. Jinými slovy můžeme říct, že lidem v průměru rostly příjmy rychleji než spotřeba. To ukazuje, že Češi jsou ve svém průměru zodpovědní a spoří si. Bohužel však dochází k tomu, že úspory v hotovosti a na běžných i spořících účtech v bankách rychle požírá inflace.

Český statistický úřad dnes kromě analýzy spotřeby a příjmů domácností zveřejnil i zpřesněná data o vývoji hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí letošního roku. Meziroční růst dosáhl hodnoty 8,1 procenta. Předchozí odhad hovořil o růstu ve výši 8,2 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…