Štěpán Křeček: Lidé utrácí, obchodníci zdražují, tržby rostou

08.10.2019 13:45

„Vyšší tržby obchodníků jsou důsledkem rostoucích příjmů českých domácností. Vyšší poptávka po zboží a službách však vede k růstu inflace,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Lidé utrácí, obchodníci zdražují, tržby rostou
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Rostoucí příjmy českých domácností navyšují poptávku po zboží a službách. To se projevuje růstem cen a tržeb obchodníků. V srpnu 2019 byl zaznamenán meziroční růst maloobchodních tržeb po očištění o 4,6 procenta, bez očištění o 3,7 procenta. Tržby rostou především u nepotravinářského zboží, kde byl zaznamenán růst o 8,4 procenta.

Srpnová data z průmyslu a stavebnictví ukázala, že dochází ke zhoršování ekonomického klimatu v naší zemi. To se může odrazit v nižší poptávce u drahých produktů dlouhodobé spotřeby. Lidé mohou začít odkládat svou spotřebu do budoucna, což se může projevit například nižšími prodeji automobilů. Souhrnné tržby z maloobchodu se však prozatím vyvíjí velmi dobře.

Postupně se proměňuje spotřební chování lidí. Stále více zboží a služeb je nakupováno přes internet a zásilkovou službu. V srpnu vzrostl online prodej o 14,6 procenta, čímž pokračoval dlouhodobý trend. Nákupy přes internet a zásilkovou službu umožňují zákazníkům jednoduše srovnávat ceny mezi jednotlivými obchody. Nakupovat lze z pohodlí domova a bez front. Díky tomu si tato forma nakupování získává stále větší oblibu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…