Štěpán Křeček: Na pracovním trhu chybí ICT odborníci

28.08.2018 12:24

„Investice firem do informačních a komunikačních technologií v letošním roce přesáhnou hodnotu 140 miliard korun. Firmy však musí řešit problém nedostatku ICT odborníků, který limituje rozvoj znalostní ekonomiky v České republice,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Na pracovním trhu chybí ICT odborníci
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Podle zjištění Českého statistického úřadu působí v České republice 186 tisíc lidí, kteří se zabývají informačními a komunikačními technologiemi. Z celkového počtu pracovníků tvoří ICT odborníci 3,6 procenta pracovní síly. Největší koncentrace ICT pracovníků je v Praze, přičemž devět z deseti lidí v oboru informačních a komunikačních technologií jsou muži.

„Studium informačních a komunikačních technologií na vysokých školách by měl formou stipendií podporovat stát, tak aby se zvýšil počet absolventů a překonal se nedostatek ICT odborníků na pracovním trhu,“ doporučuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Současný počet pracovníků v informačních a komunikačních technologií je nedostatečný a neodpovídá potřebám pracovního trhu. Firmy mají se sháněním ICT pracovníků vážné problémy a dvěma třetinám společností se nedaří obsazovat volná pracovní místa. Mediánová mzda ICT odborníků přitom v loňském roce dosahovala nadstandardní výše 43 100 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…