Štěpán Křeček: Naše ekonomika je závislá na dluhových steroidech

01.02.2022 12:52 | Komentář

Statistici dnes zveřejnili předběžný odhad vývoje ekonomiky za rok 2021. Ten dokládá, že se české hospodářství po historicky nejhlubším propadu v roce 2020 o 5,8 procenta zotavuje pomalejším tempem, než jsme si původně přáli. Přesto výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku lze vnímat jako blýskání na lepší časy.

Štěpán Křeček: Naše ekonomika je závislá na dluhových steroidech
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

„Je zřejmé, že sen o obnově ekonomiky ve tvaru V se rozplynul jako pára nad hrncem. Naše hospodářství se bude na úroveň před příchodem pandemie vracet delší dobu, než jsme si původně přáli. Navíc v průběhu koronavirové krize došlo ke skokovému růstu zadlužení České republiky a ekonomiku začala poškozovat vysoká míra inflace,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Hrubý domácí produkt v roce 2021 vzrostl o 3,3 procenta. Tohoto růstu bylo dosaženo pomocí steroidů v podobě prudkého růstu zadlužení naší země. Přestože v letošním roce bychom se měli vrátit k odpovědnějšímu hospodaření, naše rozpočtová politika bude dál vytvářet vysoký schodek.

Dobrou zprávou je, že po celou dobu koronavirové krize si udržujeme nízkou míru nezaměstnanosti. To pomáhá tlumit sociální problémy a podporuje růst výdajů na spotřebu. Naše ekonomika má však vážné problémy v rámci zahraničního obchodu. Zahraniční poptávka se sice v posledním čtvrtletí loňského roku začala zotavovat, nicméně výrazné posilování koruny bude v letošním roce házet klacky pod nohy českému exportu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…