Štěpán Křeček: Negativní nálada z Německa se přenáší do České republiky

25.01.2019 13:17

„Spotřebitelé věří české ekonomice více než podnikatelé. Příčinu této situace můžeme hledat na pracovním trhu, kde napjatá situace vede k růstu mezd, což se zrcadlí ve vyšší spotřebě. Vyšší mzdy se však odráží i v růstu mzdových nákladů, což podnikatelům dělá vrásky na čele,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Negativní nálada z Německa se přenáší do České republiky
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Většina makroekonomických dat je orientována do minulosti a nedokáže s předstihem reagovat na aktuální dění v ekonomice. Výjimkou jsou předstihové ukazatele, které mapují důvěru v ekonomiku. Souhrnný indikátor důvěry v lednu klesl o 0,6 bodu na hodnotu 98,0. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil dokonce o 0,7 bodu na hodnotu 95,7. Naopak důvěra spotřebitelů se nezměnila a zůstala na hodnotě 109,2.

V meziročním srovnání se důvěra v českou ekonomiku snížila, což může být způsobeno negativním vývojem v Německu, kde došlo k poklesu tempa růstu ekonomiky. S vážnými problémy se potýkají i další velké ekonomiky Evropské unie. Itálie je pod tlakem trhů, kvůli nezodpovědnému hospodaření. Francie se zas potýká s protesty žlutých vest, které se staví proti vládním reformám. Zcela specifická je situace v Británii, které hrozí recese kvůli nezvládnutému brexitu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…