Štěpán Křeček: Německé dilema - Výplata dividend za státní peníze

29.04.2020 9:20

„Kapitál nezná hranice a putuje za nejvyšším zhodnocením. V případě, že evropské akcie začnou být přeregulované, hrozí, že se investoři přesunou z Evropy do Spojených států. Chybějící kapitál by následně prohloubil současnou krizi,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Německé dilema - Výplata dividend za státní peníze
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V Německu se rozhořel spor o to, zda by společnosti, které obdrží státní podporu, měly vyplácet dividendy svým akcionářům. Například spolkový ministr financí Olaf Scholz, si myslí, že by si společnosti měly pořádně rozmyslet, zda o státní podporu požádají. Když totiž obdrží státní peníze, tak by již neměly rozdělovat zisky mezi akcionáře.

Na německém burzovním indexu DAX lze obchodovat s akciemi výrobců automobilů BMW, VW a Daimler. Tyto společnosti požádaly o podporu v rámci programu kurzarbeit. Akcionáři těchto společností očekávají, že jim budou vyplaceny dividendy. Ve skutečnosti by k tomu však nemuselo dojít. Jiné společnosti jako třeba Lufthansa či Adidas se výplat dividend již vzdaly.

Evropská centrální banka požádala banky v eurozóně, aby letos dividendy nevyplácely. Prostřednictvím nerozděleného zisku by banky měly posílit svou finanční stabilitu. Evropská centrální banka jim na oplátku uvolní pravidla při poskytování úvěrů.

Podobný přístup by měl být uplatňován i v oblasti pojišťovnictví. To však naráží na odpor. Například akcionáři Allianz doufají, že k výplatě dividend dojde a výše dividendy bude navýšena z 9,00 na 9,60 eura za akcii. Celkově by pojišťovna Allianz mohla na dividendách vyplatit až 4 miliardy eur. 

V Dánsku a ve Francii zákazy výplat dividend u společností, které čerpají státní podporu, fungují. Někteří politici přitom chtějí zajít ještě dál. Například zaznívají názory, že by firmy dotované státními penězi měly regulovat odměny pro své vedoucí pracovníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…