Štěpán Křeček: Nízké úrokové sazby končí, hypotéky začínají zdražovat

19.09.2018 12:21

„Akční nabídky na sjednávání hypotečních úvěrů končí. Do konce letošního roku lze očekávat, že se průměrná úroková sazba na hypotékách začne zvyšovat. Růst úrokových sazeb společně s novými doporučeními České národní banky od října utlumí poptávku na realitním trhu, čímž se sníží tlak na růst cen nemovitostí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Nízké úrokové sazby končí, hypotéky začínají zdražovat
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Průměrná úroková sazba na hypotékách v srpnu vzrostla na 2,53 procenta. Od března letošního roku můžeme pozorovat jen mírné změny úrokových sazeb na hypotečních úvěrech, kdy se průměrná výše pohybuje mezi úrovněmi 2,46 procenta a 2,53 procenta. S koncem prázdnin však lze očekávat, že úrokové sazby na hypotékách vzrostou, protože budou postupně končit akční nabídky. Do konce roku pak s vysokou mírou pravděpodobnosti dojde ke dvojitému navýšení úrokových sazeb Českou národní bankou, což se odrazí v růstu úrokových sazeb na úvěrových produktech.

„Lidé, kteří si půjčili peníze skrze hypoteční úvěry po roce 2014, by měli refixovat své úrokové sazby co nejdříve. V následujících letech lze očekávat, že úrokové sazby na hypotékách porostou, což bude navyšovat měsíční splátky. Některé domácnosti se dokonce mohou dostat do finančních problémů,“ upozorňuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Zatímco v červenci bylo uzavřeno jen 7 016 nových hypotečních úvěrů, v srpnu se počet nových hypoték vyšplhal až na 8 475 při celkovém objemu 18,79 miliardy korun. Lze očekávat, že září bude posledním měsícem letošního roku, kdy bude sjednáno vysoké množství nových hypotečních úvěrů. Následně začnou platit nová doporučení České národní banky, která sníží zájem o sjednávání nových hypoték. Pokles poptávky na hypotečním trhu se posléze přenese i na realitní trh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla