Štěpán Křeček: Nová strategie ČNB stabilizuje devizové rezervy

07.03.2018 12:35

Za uplynulých 10 měsíců se výše devizových rezerv znehodnotila o 215 miliard korun. Výrazné znehodnocení devizových rezerv je způsobeno posilováním koruny vůči jiným měnám. Do budoucna lze očekávat, že koruna bude dál sílit.

Štěpán Křeček: Nová strategie ČNB stabilizuje devizové rezervy
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„České národní bance se prostřednictvím nové strategie pro hospodaření s devizovými rezervami daří udržovat bezpečné fungování celé měnové politiky. Díky nové strategii centrální banky lze očekávat odpovědnou správu více než 3 biliónů devizových rezerv, což bude mít příznivý efekt pro českou ekonomiku,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Podle dnes zveřejněných dat Českou národní bankou dosahovala výše devizových rezerv na konci února hodnoty 3 140 miliard korun, což je oproti lednu nárůst o 54 miliard korun. Na konci dubna loňského roku však činila hodnota devizových rezerv 3 355 miliard korun, tedy o 215 miliard korun vyšší. Výrazné snížení hodnoty devizových rezerv je způsobeno posilováním koruny vůči jiným měnám. Tím, jak koruna sílí, snižuje se hodnota jiných měn v korunovém vyjádření, což vede ke znehodnocování devizových rezerv.

České národní bance výrazně narostly devizové rezervy při intervenční režimu, který trval od listopadu 2013 až do dubna 2017. Nyní se o výrazně vyšší devizové rezervy musí starat, což činí prostřednictvím nové strategie. Ta je odborníky hodnocena pozitivně, protože by měla stabilizovat nejen devizové rezervy, ale i přispět k bezpečnému fungování celé měnové politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla