Štěpán Křeček: O hypotéky nemají lidé zájem, na vině je vysoká cena nemovitostí

20.03.2019 11:07

„Bankám a dalším institucím působícím na hypotečním trhu se blýská na horší časy. Lidé přestávají mít zájem o hypotéky. Na vině je nedostatek cenově dostupných nemovitostí, které by si mohla pořídit střední třída,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: O hypotéky nemají lidé zájem, na vině je vysoká cena nemovitostí
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V únoru letošního roku lidé uzavřeli 4 961 hypotečních úvěrů o celkovém objemu 10,88 miliardy korun. O rok dříve přitom bylo sjednáno 7 446 hypoték v celkovém objemu 15,96 miliardy korun. Výrazný propad v zájmu o hypotéky je způsoben přísnějšími doporučeními, které v oblasti hypotečního trhu stanovila Česká národní banka. Lidé rovněž ztrácí zájem o čerpání hypotečních úvěrů kvůli vysokým cenám na realitním trhu. Nákup nemovitostí se stává luxusem, který přestává být dosažitelný pro střední třídu.

Instituce působící na hypotečním trhu začínají reagovat na klesající zájem klientů a přestávají zvyšovat úrokové sazby na hypotékách. Průměrná úroková sazba v únoru dosáhla výše 2,99 procenta, což je o setinu procentního bodu méně než v lednu. Tato situace pomůže lidem, kteří budou refinancovat své stávající hypoteční úvěry, protože si budou moci dojednat výhodnější podmínky. Nelze však očekávat, že by stagnace úrokových sazeb na hypotékách přilákala zcela nové klienty, které od pořizování nemovitostí odrazují vysoké ceny na realitním trhu.

Vzhledem k růstu inflace je možné, že Česká národní banka v letošním roce zvýší úrokové sazby. To by mohlo vést k růstu úrokových sazeb na hypotečních úvěrech. Finanční instituce však vzhledem k boji na prudce se propadajícím hypotečním trhu nebudou moci zvyšování úrokových sazeb kompletně přenést na klienty. Tato situace bude mít negativní dopad na hospodaření bank a dalších institucí působících na hypotečním trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…