Štěpán Křeček: Platební bilance se proměňuje. Zahraniční investice chybějí

16.01.2018 9:03

„Platební bilanci proměnila silná koruna. Další posilování koruny bude vyhovovat dovozcům. Naopak vývozcům se snižují ziskové marže a proti posilující koruně se musí pojistit,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Platební bilance se proměňuje. Zahraniční investice chybějí
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Včera zveřejněné údaje České národní banky ukazují, že běžný účet platební bilance byl v listopadu loňského roku v mírném přebytku 38,7 milionů korun. Celková bilance běžného účtu za leden až listopad 2017 dosáhla hodnoty 66,3 miliard korun.

Platební bilance České republiky se začala výrazně měnit po opuštění kurzového závazku, po kterém začala posilovat česká koruna. Silná koruna zvýhodňuje dovoz, čehož využívají tuzemské firmy například k nákupu nových technologií. Díky nim mohou inovovat své výrobní procesy a snižovat náročnost výroby na lidskou práci, což je vzhledem k nedostatku zaměstnanců nezbytné.

Posilující koruna dělá vrásky vývozcům, kteří přichází o část svých marží a stávají se méně konkurenceschopní. Na obchodování s eurozónou to zatím nemá silný vliv, ale vzhledem k vývoji amerického dolaru tato situace postihuje český vývoz na vzdálenější trhy. Proti kurzovým výkyvům je proto vhodné se pojistit.

V letošním roce se příliš nedaří přímým investicím, které dosahují záporné hodnoty -137,4 miliard korun. To vede k odlivu kapitálu z České republiky, což má negativní dopad na hospodářský růst. Zahraniční investiční aktivitu však nahrazují tuzemské firmy, které se snaží využít příznivé ekonomické situace.

„Odliv kapitálu z české ekonomiky se nedaří zastavit. Zahraniční společnosti vybírají zisky, které opětovně neinvestují v České republice. Tento vývoj silně škodí tuzemské ekonomice,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.