Štěpán Křeček: Po nových automobilech neštěkne ani pes

19.05.2020 14:57

„Lidé mají negativní očekávání ohledně budoucnosti. Proto odkládají dražší nákupy a omezují spotřebu. Jednou z největších obětí tohoto chování je automobilový průmysl, který za duben hlásí nejvýraznější propad poptávky v historii měření,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Po nových automobilech neštěkne ani pes
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Zatímco v dubnu loňského roku bylo v České republice registrováno 22 921 nových automobilů, v dubnu letošního roku byl hlášen propad o 53,4 procenta. Nově bylo registrováno pouze 10 679 vozidel. Situace na úrovni celé Evropské unie byla ještě horší. Loňský duben bylo registrováno 1 143 046 automobilů, letošní duben došlo k propadu o 76,3 procenta a bylo registrováno pouze 270 682 nových vozů.

Nejhorší situace nastala v Itálii, kde v dubnu letošního roku bylo registrováno pouze 4 279 nových automobilů, což představuje meziroční propad o 97,6 procenta. Podobně špatné výsledky hlásí i Španělsko a Irsko. Naopak nejnižší meziroční propady nových registrací hlásí Dánsko, Švédsko a Finsko. I v těchto zemích však došlo k útlumu prodejů nových automobilů o více než třetinu.

Při porovnání dubnových výsledků jednotlivých koncernů je zřejmé, že si nejhůře vedl koncern FCA Group, kterému se na trhu Evropské unie meziročně propadly registrace o 87,7 procenta. Do tohoto koncernu spadá značka Fiat, která je populární v Itálii. Ta patří mezi nejvíce postižené země pandemií koronaviru.

Naopak značka Škoda z koncernu VW Group ohlásila jeden z nejnižších propadů v registracích. Přesto v dubnu letošního roku registrovala Škoda v rámci Evropské unie pouze 20 007 nových automobilů, což představuje meziroční pokles o 64,6 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…