Štěpán Křeček: Počet volných pracovních míst roste. Desetitisíce lidí odmítají pracovat

10.09.2018 15:46

I přes rostoucí počet neobsazených pracovních míst si můžeme všimnout, že desetitisíce lidí odmítají pracovat a raději preferují život na sociálních dávkách.

Štěpán Křeček: Počet volných pracovních míst roste. Desetitisíce lidí odmítají pracovat
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Dlouhodobě nepracující skupiny osob zatěžují sociální systém a přenášejí škodlivé vzorce chování při výchově dětí. Je proto nutné, aby se na tento problém zaměřili terénní pracovníci a postupně začlenili dlouhodobě nezaměstnané zpět do pracovního procesu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Na Úřadu práce ČR bylo ke konci srpna registrováno 230 499 uchazečů o zaměstnání. Oproti červenci došlo k mírnému poklesu počtu nezaměstnaných o 1 066 lidí, přesto podíl nezaměstnaných osob zůstal na úrovni 3,1 procenta. Celkem bylo evidováno 126 912 žen bez práce, což bylo o 516 více než před měsícem. Naopak počet mužů bez práce klesl o 1 582 na celkový počet 103 587. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 75 593 osob, což je přibližně třetina nezaměstnaných.

Na trhu práce dál narůstá počet volných pracovních míst, kterých ke konci srpna bylo evidováno 313 224. Zaměstnavatelé reagují na nedostatek pracovních sil růstem mezd a zaváděním nových zaměstnaneckých benefitů. Situace na trhu práce rozjíždí inflační spirálu v ekonomice, na kterou pravděpodobně zareaguje Česká národní banka růstem úrokových sazeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…