Štěpán Křeček: Počet živě narozených překonal počet zemřelých

12.12.2019 9:55

„Extrémně nízká nezaměstnanost a rychlý růst mezd činí z České republiky atraktivní místo k životu. Naše země láká především Ukrajince, Slováky, Rumuny a Rusy. Žít v České republice však chtějí i lidé ze západní Evropy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Počet živě narozených překonal počet zemřelých
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Na konci třetího čtvrtletí letošního roku měla Česká republika 10 681 161 obyvatel. Ve stejném období před rokem to bylo o 41 481 lidí méně. Jen za období od ledna do září 2019 v naší zemi přibylo 31 361 obyvatel. Přirozený přírůstek obyvatelstva, tedy rozdíl mezi živě narozenými a zemřelými, byl kladný a dosahoval výše 1 474 lidí. Růstu počtu obyvatel naše země dosáhla především díky přistěhovalým lidem, kterých bylo více než vystěhovalých lidí o 29 887.

Za tři čtvrtletí letošního roku se narodilo 85 182 dětí, což je o 1 960 méně než ve stejném období před rokem. Přibližně 48 procent všech dětí se narodilo mimo manželství. Od ledna do září letošního roku zemřelo 83 708 lidí, což je meziročně méně o 1 460 lidí. Zemřelým mužům bylo průměrně 72,8 let a zemřelým ženám 79,7 let. Nejvíce lidí umíralo v lednu, naopak nejméně v září. Pozitivní zprávou je, že počet zemřelých dětí do jednoho roku klesl na 212, což naši zemi řadí mezi nejlepší v eliminaci úmrtnosti po porodech.

Za devět měsíců letošního roku bylo uzavřeno 47 122 sňatků, což je o 1 650 méně než ve stejném období před rokem. Nejvíce sňatků se uskutečnilo v červnu, stejně jako v přechozím roce. Přibližně tři čtvrtiny snoubenců tvořily páry, které se skládaly z dosud svobodných žen a mužů. Průměrný věk ženichů byl 36,4 let. Nevěsty byly povětšinou mladší, jejich průměrný věk dosáhl výše 33,5 let. Počet rozvodů zůstal podobný jako v předchozím období. Za devět měsíců letošního roku se rozvedlo 17 641 manželství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…