Štěpán Křeček: Pohonné hmoty jsou nejlevnější od poloviny dubna

06.09.2019 10:51

V uplynulém týdnu cena ropy na světových trzích nejprve zlevňovala. Mohla za to patnáctiprocentní cela, která jsou nově uplatňována Spojenými státy na vybrané spotřební zboží vyvážené z Číny.

Štěpán Křeček: Pohonné hmoty jsou nejlevnější od poloviny dubna
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Říše středu na oplátku začala vybírat cla na americké zboží v objemu 75 miliard dolarů. Tyto informace byly dále podpořeny ropným kartelem OPEC, který kvůli zvýšeným dodávkám z Iráku a Nigérie začal dodávat na světové trhy více ropy. V důsledku tohoto vývoje se snížila poptávka a navýšila nabídka na trhu s ropu, což vedlo k propadu ceny.

V průběhu včerejška se cena ropy vzpamatovala z předchozích ztrát. Stalo se tak v reakci na informaci, že Spojené státy potvrdily konání rozhovorů s Čínou o dosažení obchodní dohody. Severomořská ropa Brent se aktuálně obchoduje za 60,5 dolaru za barel a americká lehká ropa WTI se obchoduje za 56,1 dolaru za barel, což jsou podobné úrovně jako před týdnem.

Čerpací stanice v České republice na bouřlivý vývoj na ropném trhu příliš nereagují. Rovněž jim zatím nevadí oslabování koruny vůči dolaru, což prodražuje dovoz ropy do České republiky. Pumpaři pod vlivem konkurenčního tlaku dál mírně zlevňují. Pohonné hmoty jsou aktuálně nejlevnější od poloviny dubna. Litr benzínu v průměru stojí 32,57 koruny a litr nafty lze tankovat za průměrnou cenu 31,74 koruny. V příštím týdnu nelze očekávat prudké výkyvy v cenách paliv. Řidiči se nadále budou moci těšit z příznivých cen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…