Štěpán Křeček: Přebytek státního rozpočtu klesl pod 1 miliardu korun

02.05.2018 19:11

„V první třetině roku vzrostly výdaje na platy státních zaměstnanců o 14,8 procenta. Stát má s obsazováním pracovních pozic menší problémy než soukromý sektor. To výrazným způsobem deformuje trh práce,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Přebytek státního rozpočtu klesl pod 1 miliardu korun
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Na konci dubna hospodařil státní rozpočet s přebytkem 0,8 miliardy korun. Oproti loňskému roku se pokladní plnění vyvíjí hůře kvůli nárůstu výdajů o 40,4 miliardy korun. Nárůst výdajů státního rozpočtu je zapříčiněn rostoucími výdaji na státní zaměstnance i rostoucími nároky na vyplácení důchodů.

Na příjmové straně státního rozpočtu je patrné zlepšení výběru daní. Za první čtyři měsíce se na dani z příjmů fyzických osob vybralo o 12,4 procenta více než ve stejném období loňského roku. Příznivý vývoj je ovlivněn rostoucí zaměstnaností a zvyšující se mzdovou úrovní.

Na výdajové straně státního rozpočtu si lze všimnout rostoucích investic. V první třetině roku se na kapitálové výdaje vydalo 17,8 miliardy korun, což je oproti stejnému období loňského roku nárůst o 85,0 procenta. Celková výše státních investic však stále nedosahuje dostatečné úrovně, tak aby byl akcelerován hospodářský růst České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…