Štěpán Křeček: Produkce masa vzrostla, stále však nejsme soběstační

31.01.2019 14:57

V loňském roce se podařilo zastavit propad v produkci hovězího masa. Na jatkách bylo poraženo 236 600 kusů skotu, což představuje meziroční růst o 4,0 procenta.

Štěpán Křeček: Produkce masa vzrostla, stále však nejsme soběstační
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Díky vyšší průměrné hmotnosti poražených zvířat se zvýšila produkce hovězího masa o 5,7 procenta na 71 579 tun. Česká produkce hovězího masa však nestačí potřebám tuzemského trhu, proto muselo být dovezeno o 26 487 tun hovězího masa více, než bylo vyvezeno do zahraničí. Hovězí maso nejčastěji dovážíme z Polska, Nizozemska a Německa.

„Česká republika není soběstačná ve výrobě masa. Bez dovozů z Polska, Nizozemska, Německa, Španělska a Maďarska by situace v tuzemských prodejnách byla podobná jako před rokem 1989. Na maso bychom stáli dlouhé fronty a konzumovali bychom jej v omezeném množství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Produkce vepřového masa zůstala v loňském roce na úrovni 210 910 tun. Tohoto výsledku bylo dosaženo i přes nižší počet poražených prasat, která v průměru vážila o 1,5 kilogramu více než v roce 2017. Vzhledem ke stravovacím návykům v naší zemi není česká produkce vepřového masa dostatečná. Z tohoto důvodu muselo být dovezeno 273 839 tun vepřového masa, které pocházelo hlavně z Německa, Španělska a Polska. Český vývoz vepřového masa je oproti tomu zanedbatelný a v roce 2018 dosáhl úrovně 27 533 tun.

„Češi jsou milovníky vepřového masa, čemuž odpovídá zaměření tuzemských producentů. Stále vyšší oblibu si získává drůbeží maso, u kterého dochází k navyšování české produkce i dovozů. Naopak popularita hovězího masa je nižší, což je dáno vyšší cenou,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Produkce drůbežího masa v roce 2018 vzrostla o 3,4 procenta na 164 261 tun. Česká republika však není soběstačná ani v produkci drůbežího masa a museli jsme dovézt 117 146 tun. Drůbeží maso jsme nejčastěji dováželi z Polska a Maďarska. Malá část české produkce naopak směřovala na slovenský, německý a rakouský trh. Průměrná cena jatečních kuřat se pohybovala kolem 23 korun za kilogram živé hmotnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.