Štěpán Křeček: Prudký růst cen negativně ovlivnil zemědělství, průmysl i stavebnictví

17.01.2022 12:52 | Komentář

„Zdražování komodit a chemických látek neblaze ovlivní růst cen v zemědělství. Hnojiva výrazně podraží, což se odrazí ve zvyšování cen potravin. Hrozí, že někteří výrobci budou šidit kvalitu, aby udrželi přijatelné ceny pro spotřebitele,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Prudký růst cen negativně ovlivnil zemědělství, průmysl i stavebnictví
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V prosinci došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 13,2 procenta. Nadále pokračuje prudké zdražování zejména v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, kovů a kovodělných výrobků, chemických látek, dřeva, papíru a tisku. Za celý rok 2021 se ceny průmyslových výrobců zvýšily o 7,1 procenta, což bylo nejvíce od roku 1995.

„Rok 2021 se neblaze zapíše do historie českého průmyslu jako rok skokového zdražování. Cenový chaos, který jsme zažili, byl nejhorší od roku 1995. Letošek bohužel nepřinese výrazné zlepšení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Prudký růst cen byl pozorován i u zemědělských výrobců. V prosinci došlo k meziročnímu zvýšení cen v rostlinné výrobě o 27,6 procenta. Rostly hlavně ceny olejnin o 40,1 procenta a obilovin o 32,1 procenta. V živočišné výrobě došlo v prosinci k meziročnímu zvýšení cen o 7,2 procenta. Za celý rok 2021 vzrostly ceny zemědělských výrobců o 6,9 procenta.

Výrazný růst cen byl v prosinci evidován u stavebních prací, které meziročně zdražily o 8,3 procenta. To navíc bylo doprovázeno skokovým zdražením materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 17,0 procenta. Za celý rok 2021 ceny stavebních prací vzrostly o 5,1 procenta a ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 10,9 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…