Štěpán Křeček: Průmysl i stavebnictví zažívají těžké časy

07.07.2020 13:46

„Automobilky postupně obnovují výrobu motorových vozidel. Stále však mají problémy s odbytem. Pokud se poptávka po nákupu nových vozidel nezvýší, je možné, že dojde k dalším odstávkám ve výrobě,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Průmysl i stavebnictví zažívají těžké časy
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„V současné době se uvolňují stavební kapacity, protože soukromý sektor snižuje poptávku po stavebních pracích. Stát by měl této situace na trhu využít a ve zvýšené míře budovat dopravní infrastrukturu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Průmyslová produkce v květnu meziročně klesla o 25,7 procenta. K výrazné meziroční změně nejvíce přispělo odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, které pokleslo o dramatických 45,2 procenta. Automobilky mají kromě výroby problémy i v odbytu, protože na trhu klesla poptávka po nákupu nových motorových vozidel.

Další negativní zprávou je, že v květnu došlo k meziročnímu poklesu tržeb z průmyslové činnosti o 28,8 procenta. To narušuje finanční stabilitu firem a zhoršuje vyhlídky směrem do budoucnosti. Rovněž negativní je strmý pokles hodnoty nových zakázek o 34,7 procenta. Český průmysl nemůže naplno využívat své kapacity, což vede k obrovským ztrátám.

Stavební produkci se v květnu dařilo lépe než průmyslové. Meziročně klesla o 7,6 procenta, přičemž výpadky v pozemním stavitelství byly kompenzovány inženýrským stavitelstvím. Stavební úřady v květnu vydaly 7 625 stavebních povolení. Přestože se snížil zájem o nové stavební projekty, rozestavěné byty se v květnu dokončovaly ve zvýšené míře. To lze doložit meziročním růstem počtu dokončených bytů o 15,3 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…