Štěpán Křeček: Pumpaři otálejí s výrazným snižováním cen

13.06.2019 21:31

Na čerpacích stanicích dochází k mírnému zlevňování pohonných hmot. Za uplynulý týden se průměrná cena benzínu snížila z 33,69 koruny za litr na 33,55 koruny za litr. U nafty došlo ke zlevnění průměrné ceny z úrovně 32,70 koruny za litr na 32,53 koruny za litr. Trend snižování cen pohonných hmot bude pokračovat i v dalších týdnech. Pumpaři mají ke zlevňování výrazný prostor, ale zatím s prudším snížením cen benzínu a nafty otálejí.

Štěpán Křeček: Pumpaři otálejí s výrazným snižováním cen
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Cena ropy se v průběhu uplynulého týdne pohybovala jako na houpačce. Ropa Brent nejprve zdražila z úrovně 62 dolarů za barel až na 64 dolarů za barel. Následně však došlo ke snížení ceny na 60 dolarů za barel. Aktuálně se cena ropy Brent opět vrátila na úroveň 62 dolarů za barel. Po výrazném zlevnění na konci května si cena ropy nachází novou rovnovážnou úroveň, která se pravděpodobně bude pohybovat mezi 60 a 65 dolary za barel.

V uplynulém týdnu docházelo k posilování koruny vůči dolaru z úrovně 22,77 CZK/USD až na 22,62 CZK/USD. Silnější kurz koruny umožňuje zlevňovat dovoz, což se týká i ropy a ropných produktů. Kromě propadu ceny ropy je kurz koruny dalším faktorem, který přispívá ke zlevňování cen na čerpacích stanicích. Současný vývoj umožňuje prudké snížení cen pohonných hmot. Pumpaři však zlevňují jen mírně a spíše vyčkávají na reakci konkurence. Vzhledem k rozsáhlé síti čerpacích stanic v České republice lze očekávat, že konkurenční tlak nakonec povede k výraznému snížení cen pohonných hmot. Zlevňování však již tradičně probíhá pomalejším tempem než zvyšování cen.

Největším producentem ropy zůstávají Spojené státy, jejichž produkce se pohybuje nad úrovní 12 milionů barelů za den. Druhým největším producentem zůstává Rusko, jehož produkce mírně klesá a pohybuje se kolem úrovně 11 milionů barelů za den. Třetím největším producentem ropy je Saúdská Arábie. Její produkce rovněž klesá a již se pohybuje pod úrovní 10 milionů barelů za den.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Hlavní ekonom BHS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …