Štěpán Křeček: Rekordní schodek státního rozpočtu se ještě zvýší

20.04.2020 18:24

„Pandemie koronaviru není záležitostí jen soukromého sektoru. Veřejný sektor nemůže žít ve vzduchoprázdnu a dělat, že se ho krize netýká. Jestliže si soukromý sektor musel utáhnout pásek minimálně o tři dírky, veřejný sektor by ho měl následovat a utáhnout si opasek alespoň o jednu dírku. To se však zatím neděje,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Rekordní schodek státního rozpočtu se ještě zvýší
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Plánovaný schodek státního rozpočtu se pravděpodobně opět zvýší. Z původních 40 miliard korun již došlo k navýšení schodku na 200 miliard korun. Nyní se jedná o dalším navýšení schodku o 100 miliard korun na úroveň 300 miliard korun. K růstu schodku by mělo dojít kvůli dalším předpokládaným výpadkům příjmů státního rozpočtu ve výši 60,1 miliardy korun. Rovněž by mělo dojít k dalšímu nárůstu výdajů státního rozpočtu o 39,9 miliardy korun.

Zatímco na začátku roku 2020 se počítalo s tím, že do státního rozpočtu v průběhu roku přitečou příjmy o velikosti 1 578,1 miliardy korun, nyní se počítá s výpadkem v celkové výši 149,9 miliardy korun. Na straně výdajů by zas původní částka 1 618,1 miliardy korun měla být navýšena o 110,1 miliardy korun. Celkově tedy můžeme hovořit o zhoršení bilance státního rozpočtu o 260 miliard korun.

Zákon 129/2020 Sb., kterým se měnil původní zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 2020, vešel v účinnost 26. března 2020. Necelý měsíc poté je zřejmé, že bude muset dojít k jeho další změně. Lze totiž očekávat další výpadky u výběrů daně z přidané hodnoty, spotřební daně, daní z příjmů i dalších typů daní.

Naopak by mělo dojít k navýšení závazného ukazatele „Transfery veřejným rozpočtům ústřední úrovně“ o 22,3 miliardy korun. Z tohoto ukazatele se hradí platba státu do veřejného zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Od 1. června 2020 by mělo dojít k navýšení měsíční platby státu za státního pojištěnce o 500 korun na celkových 1 567 korun. Dále by mělo dojít k navýšení vládní rozpočtové rezervy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…