Štěpán Křeček: Rok 2018 byl příznivý pro obchodníky. Tržby vzrostly o 4,8 procenta

05.02.2019 15:46

„V loňském roce jsme prožili pozitivní ekonomickou spirálu. Rychlý růst mezd vedl k růstu spotřeby. Díky tomu se navýšily maloobchodní tržby, což posléze umožnilo obchodníkům zaplatit rostoucí mzdové náklady. Ve finále tak mohla být většina spotřebitelů i obchodníku spokojena,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Rok 2018 byl příznivý pro obchodníky. Tržby vzrostly o 4,8 procenta
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V roce 2018 došlo k reálnému meziročnímu růstu maloobchodních tržeb o 4,8 procenta. U nepotravinářského zboží byl vykázán růst 7,3 procenta, zatímco u potravin jen o 1,9 procenta. V průběhu roku jsme mohli pozorovat relativně vysoký růst tržeb u pohonných hmot, což bylo způsobeno rostoucími cenami. V závěru roku však došlo k poklesu cen benzínu a nafty, což v konečném důsledku vedlo k růstu tržeb v tomto segmentu o 4,1 procenta.

Hlavním vítězem v maloobchodních tržbách byly internetové obchody, kterým vzrostly tržby o 19,8 procenta. V České republice je jednoznačně patrný trend růstu zájmu o nakupování přes internet. Kromě elektroniky, rekreačních služeb či oblečení si lidé stále častěji nakupují přes internet i potraviny. V loňském roce vzrostly tržby i farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým společnostem v průměru o 3,6 procenta. Ukazuje se, že příjmy obyvatelstva a péče o zdraví se navzájem ovlivňují, což dokládá vývoj dat z minulých let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.