Štěpán Křeček: Rok 2019 přinesl útlum na hypotečním trhu

22.01.2020 11:07

„Celkový objem hypotečních úvěru se v loňském roce propadl o 37 miliard korun. Meziročně byl vykázán pokles počtu hypotečních úvěrů o 22 tisíc,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Rok 2019 přinesl útlum na hypotečním trhu
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech klesala v průběhu celého loňského roku. V prosinci 2019 dosáhla úrovně 2,34 procenta, což bylo o 0,57 procentního bodu méně než ve stejném měsíci před rokem. Oproti listopadu 2019 se průměrná úroková sazba snížila již jen mírně o 0,01 procentního bodu.

Tempo snižování úrokových sazeb na hypotékách se téměř zastavilo. Některé banky dokonce přistoupily k růstu úrokových sazeb. V následujících měsících lze očekávat, že nebude docházet k prudkým výkyvům v nastavení úroků. Vzhledem k výši základní úrokové sazby v ekonomice, jsou úroky na hypotékách na velmi nízké úrovni. Banky je stlačovaly dolů pod vlivem konkurenčního boje, nyní však již nemají velký prostor pro další snižování sazeb.

„Ve druhém pololetí 2019 došlo oproti prvnímu pololetí k oživení hypotečního trhu. Rostoucí zájem lidí byl zapříčiněn příznivými úrokovými sazbami a očekáváním, že ceny nemovitostí budou dál narůstat,“ říká Křeček.

Snižování úrokových sazeb mělo přilákat nové klienty. Meziročně se však počet sjednaných hypoték snížil. V roce 2019 bylo sjednáno 77 407 hypotečních úvěrů, což oproti roku 2018 znamenalo pokles o 22 070 hypoték. Výrazný pokles byl zaznamenán i z hlediska objemu poskytnutých hypoték. Zatímco v loňském roce dosáhl objem hypotečních úvěrů celkové výše 181,59 miliardy korun, o rok dříve to bylo 218,41 miliardy korun.

Samotný prosinec 2019 lze hodnotit jako úspěšný měsíc. Celkem bylo sjednáno 7 074 hypotečních úvěrů za 18,00 miliardy korun. Z hlediska objemu sjednaných hypotečních úvěrů se prosinec stal po listopadu druhým nejúspěšnějším měsícem loňského roku. Je přitom znatelný trend, kdy se v posledních měsících loňského roku navyšoval objem sjednaných hypoték, takže druhé pololetí 2019 bylo výrazně úspěšnější než první pololetí.

Nejvýraznější překážkou pro nákup nemovitostí zůstávají jejich vysoké ceny vůči příjmům domácností. Svou roli sehrávají i přísnější doporučení ze strany České národní banky. Na ty zareagovaly rodiny, ve kterých jsou rodiče stále ochotnější ručit za hypotéky svých dětí. Růst cen nemovitostí se promítá do výše nájmů, takže se zhoršuje dostupnost bydlení v naší zemi. Situaci by prospělo, kdyby se v brzké době rozjela masová výstavba nových sídlišť a městských čtvrtí. Tomu však brání špatné stavební předpisy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…