Štěpán Křeček: Ropný trh se uklidňuje. Zlevňování pohonných hmot bude pokračovat

27.07.2022 19:02 | Komentář

„Zatímco pokles ceny ropy umožňuje zlevňovat pohonné hmoty, kurz koruny vůči dolaru se nevyvíjí příznivě. Posilování dolaru prodražuje dovoz do České republiky, což brání výraznějšímu snížení cen u čerpacích stanic,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Ropný trh se uklidňuje. Zlevňování pohonných hmot bude pokračovat
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Cena ropy nadále klesá, kvůli zprávám o navýšení nabídky na trhu. Američané hodlají ze svých strategických rezerv uvolnit 20 milionů barelů ropy a Libye zvýší těžbu na 1,2 milionu barelů denně. Oproti tomu poptávka po ropě může klesat kvůli dalšímu utahování měnových politik ve světě, což bude zpomalovat ekonomickou aktivitu. V důsledku tohoto vývoje se barel ropy Brent momentálně obchoduje na úrovni 105 dolarů. To je zhruba o 15 dolarů za barel méně než v průběhu června.

Snižování ceny ropy se příznivě projevuje na čerpacích stanicích v České republice. Průměrná cena benzínu se přiblížila k úrovni 46 korun za litr, nafta je o několik desetihaléřů dražší. Pokles cen pohonných hmot z předchozích týdnů by měl nadále pokračovat. V průběhu srpna by se průměrné ceny benzínu i nafty měly dostat pod úroveň 45 korun za litr.

Řidiči u čerpacích stanic naráží na velké cenové rozdíly, které mohou činit i více než 5 korun za litr pohonných hmot. Nadále se vyplatí tankovat v Polsku. V ostatních sousedních zemích se ceny paliv příliš neliší od těch českých. Do Polska se kromě pohonných hmot vyplatí zajet i pro potraviny či cigarety.   

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …