Štěpán Křeček: Růst spotřeby domácností nereflektuje vývoj příjmů

09.01.2022 9:09 | Komentář

„Příjmy českých domácností rostou výrazně pomaleji než spotřeba. To v mnohých rodinách způsobí vážné finanční problémy. Na vině je zdražování, které sužuje naši ekonomiku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Růst spotřeby domácností nereflektuje vývoj příjmů
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Průměrná měsíční spotřeba na obyvatele dosáhla ve třetím čtvrtletí loňského roku na úroveň 28 804 korun. To je o 2 643 korun více než ve stejném období o rok dříve. Vyšší spotřeba domácností je mimo jiné důsledkem zdražování, které zasáhlo českou ekonomiku. Náklady na život rostou, což bude působit problémy hlavně v rodinách, kde nerostou či dokonce klesají příjmy.

Průměrný měsíční příjem na osobu dosáhl ve třetím čtvrtletí loňského roku na úroveň 32 756 korun. To je o 1862 korun více než ve stejném období o rok dříve. Bohužel se dostáváme do stavu, kdy příjmy obyvatel narůstají pomaleji než spotřeba, což bude zhoršovat finanční situaci českých domácností.

Český statistický úřad kromě analýzy spotřeby a příjmů domácností zveřejnil i zpřesněná data o vývoji hrubého domácího produktu za třetím čtvrtletí letošního roku. Meziroční růst dosáhl hodnoty 3,3 procenta. Předchozí odhad hovořil o růstu ve výši 3,1 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.