Štěpán Křeček: Šéf FEDu Jerome Powell ubral na jestřábí rétorice

02.12.2022 15:33 | Komentář

„Americký FED oznámil zpomalení tempa růstu úrokových sazeb, což posunulo americké trhy prudce vzhůru. Index S&P 500 připsal 3,1 procenta a Nasdaq Composite dokonce přes 4,4 procenta,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Štěpán Křeček: Šéf FEDu Jerome Powell ubral na jestřábí rétorice
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Ve středu šéf amerického FEDu Jerome Powell potvrdil pomalejší tempo v budoucím plánovaném zvyšování úrokových sazeb. Reagoval tak na viditelný progres v boji proti růstu cen, kdy inflace ve Spojených státech je kontinuálně v poklesu od červnových maxim 9,1 procent k říjnové úrovni 7,7 procenta. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí

Jerome Powell zároveň upozornil, že i přes slibný vývoj v inflačních datech, ještě nejsme zdaleka na konci a úrokové sazby budou muset udržet svojí výši ještě po nějakou dobu. Změny v úrokových sazbách se propisují do ekonomiky se zpožděním zhruba jednoho roku i déle. To je jeden z důvodů, proč FED chce zpomalit tempo utahování monetární politiky, aby neuvedl americkou ekonomiku do hluboké recese.

Trh již z velké části očekával tento krok ze strany FEDu. Co ale trh neočekával je překvapivě umírněný projev Powella. Při posledních proslovech totiž šéf FEDu pravidelně udával jestřábí tón a způsoboval tak poklesy na akciových trzích. Trhy díky změně rétoriky ve středu reagovaly mimořádně pozitivně a ze záporných hodnot před proslovem se index S&P 500 povznesl o 3,1 procenta a Nasdaq Composite dokonce o 4,4 procenta.

V reakci na to také oslabil dolar a výnos 10letého vládního dluhopisu USA spadl na nejnižší úroveň od srpna. V současnosti trh očekává další růst v úrokových sazbách o 0,5 procentního bodu v prosinci, 0,25 procentního bodu v únoru a posledních 0,25 procentního bodu v březnu.

Poté se očekává, že FED zastaví a bude udržovat úrokové sazby na terminální úrovni 5 procent, dokud nedostane inflaci dostatečně pod kontrolu. Historicky toto období vyčkávání nejčastěji trvalo v rozmezí půl roku až jednoho roku. Pokud se FED rozhodne v příštím roce započít expanzivní monetární politiku mohlo by to odstartovat býčí trh na akciových trzích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…