Štěpán Křeček: Sexuální menšiny mají zastání na akciových trzích

25.05.2021 16:25 | Komentář

„Společnosti, které jsou přátelské vůči LGBTQ+ komunitě, automaticky nemusí být ziskovější než ostatní společnosti na trhu. Často však ziskovější jsou, protože mnohé z těchto společností působí v rychle rostoucím technologickém sektoru,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Sexuální menšiny mají zastání na akciových trzích
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Rostoucí povědomí o problematice sexuálních menšin se začíná stále více odrážet ve světě investic. Na trhu se zvyšuje množství společností, které se označují za přátelské k LGBTQ+ komunitě. Ta zahrnuje lesby, gaye, bisexuály, transgender osoby a další sexuální menšiny. Dokonce již vznikla řada indexů, které chování společností vůči sexuálním menšinám pravidelně měří.

Mezi nejznámější patří Corporate Equality Index, který sleduje nastavení firemní kultury vůči zaměstnancům s menšinovou sexuální orientací a další kritéria, zaměřená na sociální odpovědnost společností. Výsledky tohoto indexu byly poprvé zveřejněny v roce 2002. Tehdy pouze 13 firem dosáhlo na nejvyšší hodnocení. V letošním roce již nejlepšího možného výsledku dosáhlo 767 společností, které zaměstnávají více než 13 milionů lidí po celém světě.

Corporate Equality Index a řada dalších podobně orientovaných indexů začíná být zahrnována do investičního rozhodování velkých fondů. To pramení z rostoucí poptávky investorů po společensky odpovědných společnostech. Z tohoto trendu těží například akcie společností Walmart, Apple, Amazon, UnitedHealth Group či McKesson, kterou jsou považovány za úplně nejpřátelštější vůči LGBTQ+ komunitě.

Určitě nemůžeme říct, že firmy přátelské vůči sexuálním menšinám jsou ve svém průměru automaticky výnosnější než ostatní společnosti. Přesto je zajímavé poměřit výsledek indexu LGBTQ-350 od společnosti Credit Suisse, který sdružuje tento typ společností, se zbytkem trhu. V loňském roce zmíněný index vzrostl o 21,14 procenta, což bylo o 6,58 procentního bodu více než benchmark, za který můžeme považovat MSCI All Country World Index.

Vysvětlení tohoto výsledku spočívá ve složení indexu LGBTQ-350, do kterého spadají všechny nejvýznamnější technologické společnosti, jako jsou Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Facebook, Tesla a další. Právě těmto společnostem výrazně pomohla pandemie koronaviru, která urychlila přechod lidí z reálného do virtuálního světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla