Štěpán Křeček: Shutdown trhy nezajímá. Očekává se rychlá dohoda

22.01.2018 15:37

„Donald Trump je pod těžkou palbou. Na domácí půdě je kritizován za nezvládnutí situace kolem navýšení dluhového stropu. Na zahraniční scéně je zas obviňován ze zvyšování nerovnosti mezi bohatými a chudými. Mediální humbuk však trhy nerozkolísal,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Shutdown trhy nezajímá. Očekává se rychlá dohoda
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Přestože ekonomice USA se mimořádně daří, klesá nezaměstnanost a burzovní indexy lámou rekordy, vládní administrativa je bez peněz a není schopna platit statisíce státních zaměstnanců. Tato situace je způsobena neprodloužením dluhového stropu, která je doprovázena omezením vládních výdajů na nezbytné minimum. Jednání o takzvaném „shutdown“ se komplikují kvůli migraci. Zatímco demokraté požadují okamžitou ochranu nelegálních přistěhovalců, republikáni jsou vůči migraci vyhraněnější a chtějí o této záležitosti jednat až po navýšení dluhového stropu.

„Trhy očekávají rychlou dohodu mezi republikány a demokraty na navýšení dluhového stropu. V případě, že shutdown bude zažehnán během několika dní, nenastanou žádné významné komplikace,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Shutdown problém se objevil těsně před začátkem Světového ekonomického fóra v Davosu a jistě bude předmětem kuloárních debat. Zde bude Donald Trump čelit i další kritice. Podle Oxfamu si za loňský rok 1 % nejbohatších lidí na Zemi vydělalo 82 % všech ekonomických výsledků. Hlavní kritika přitom byla směřována právě na prezidenta Trumpa, který podle Oxfamu prohlubuje míru nerovnosti novými daňovými zákony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…