Štěpán Křeček: Situace ve stavebnictví povede k růstu cen nemovitostí. Průmysl se oživuje díky vakcínám

09.12.2020 11:18

„Pokles stavební produkce bude mít nepříjemné dopady na realitní trh. V nabídce bude méně nemovitostí, což bude tlačit na růst cen. Pravděpodobně nastane paradoxní situace, kdy předražené nemovitosti dál porostou na ceně,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Situace ve stavebnictví povede k růstu cen nemovitostí. Průmysl se oživuje díky vakcínám
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Stavební produkce v říjnu zaznamenala výrazný meziroční propad ve výši 10,5 procenta. Velmi špatné výsledky hlásí pozemní stavitelství, které se meziročně propadlo o 13,0 procenta. Na pracovním trhu chybí stavební dělníci ze zahraničí. Některé stavby proto musely prodloužit termíny dokončení. Jiné projekty byly odloženy.

Stavební úřady v říjnu vydaly 7 004 stavebních povolení s orientační hodnotou 32,7 miliardy korun. Počet zahájených i dokončených bytů meziročně klesl. To bude mít negativní vliv na dostupnost bydlení. Zvláště lidé s nízkými příjmy a bez úspor, kteří žijí v nájemním bydlení, se mohou stále častěji dožadovat podpory od státu. Pomoci jim může příspěvek a doplatek na bydlení.

Průmyslová produkce v říjnu meziročně vzrostla o 1,3 procenta. V některých odvětvích průmyslu však přesto došlo k výrazným poklesům. Jde především o odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba strojů a zařízení či opravy a instalace strojů a zařízení.

V rámci průmyslu byl zaznamenán meziroční růst tržeb o 2,3 procenta. Hodnota nových zakázek vzrostla o 5,2 procenta. Tyto ukazatele naznačují, že dochází k oživení českého průmyslu, který byl letos výrazně zatížen koronavirovou krizí. Výhled do budoucna je optimistický. Investoři totiž věří, že se díky vakcínám proti koronaviru podaří zastavit šíření onemocnění COVID-19.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…