Štěpán Křeček: Spotřebitelské ceny rostou pomalejším tempem

10.10.2019 18:41

„V České republice přetrvává problém vysokého růstu nákladů spojených s bydlením. Vlastnický vztah k bydlení se stává klíčovým faktorem, který určuje sociální postavení ve společnosti. Lidé, kteří bydlí ve vlastní nemovitosti bez hypotéky, mají v průměru výrazně vyšší disponibilní příjem než lidé, kteří bydlí v nájmu nebo musí splácet hypoteční úvěr,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Spotřebitelské ceny rostou pomalejším tempem
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Meziroční míra inflace v září vzrostla o 2,7 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v srpnu. Spotřebitelské ceny v celém třetím čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly o 2,8 procenta. Udrželo se tak stejné meziroční tempo růstu spotřebitelských cen jako ve druhém čtvrtletí.

Zářiový meziroční růst spotřebitelských cen byl znatelný u elektřiny, která zdražila o 9,9 procenta. Již tradičně rostly i další ceny v oddíle bydlení. Například ceny nájemného vzrostly o 3,8 procenta a ceny vodného i stočného shodně o 2,6 procenta. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byl znatelný růst cen u brambor o 40,3 procenta, uzenin o 7,6 procenta či jogurtů o 6,0 procenta. Naopak ceny vajec se snížily o 13,2 procenta, olejů a tuků o 10,0 procenta či ovoce o 7,4 procenta.

Přestože se míra inflace drží nad svým cílem, inflační tlaky se v září zmírnily. Inflace se nadále drží ve svém tolerančním pásmu. Meziroční změna harmonizovaného indexu spotřebitelských cen se v České republice drží nad průměrem Evropské unie. To umožňuje vyrovnávání cenových hladin mezi Českou republikou a zeměmi západní Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…