Štěpán Křeček: Státní rozpočet hospodaří s přebytkem 16,8 miliardy korun

01.10.2018 20:10

„Současná struktura státního rozpočtu je udržitelná v době ekonomického růstu. V případě krize však hrozí, že se příjmy státního rozpočtu propadnou. Naopak výdaje jsou z velké části ze zákona povinné a budou muset být vyplaceny i za nepříznivých okolností. Taková situace by vedla k hlubokému deficitu. Se vstupem do závěrečné fáze hospodářského cyklu se na tuto možnost musíme připravit,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Státní rozpočet hospodaří s přebytkem 16,8 miliardy korun
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Ke konci září skončil státní rozpočet v přebytku 16,8 miliardy korun. Letošní pokladní plnění státního rozpočtu se vyvíjí podobně jako v loňském roce, kdy na konci třetího čtvrtletí byl vykázán přebytek 17,4 miliardy korun. Na výdajové straně státního rozpočtu došlo k výraznému meziročního růstu o 84,7 miliardy korun. To však bylo kompenzováno odpovídajícím růstem příjmů o 84,1 miliardy korun.

Vzhledem k napjaté situaci na trhu práce dochází k výraznému růstu zaměstnanosti a mezd. Díky tomu vzrostl vývěr pojistného na sociální zabezpečení o 10,3 procenta. Část dodatečných příjmů českých domácností je utráceno v tuzemské ekonomice, což navyšuje výběr daně z přidané hodnoty. Na úrovni státního rozpočtu došlo k meziročnímu navýšení výběru DPH o 4,2 procenta. Na úrovni veřejných rozpočtů výběr DPH vzrostl o 7,4 procenta, což je dáno změnou rozpočtového určení daní. Od začátku roku došlo ke snížení podílu státního rozpočtu na celostátním výnosu DPH z 69,7 procenta na 67,5 procenta ve prospěch podílu obcí.

Na výdajové straně si lze všimnout, že 41,2 procenta výdajů státního rozpočtu je spotřebováno na sociální dávky, kde nejvyšší položkou o velikosti 323,0 miliardy korun jsou důchody. Dynamicky narůstají výdaje na platy státních zaměstnanců, které meziročně vzrostly o 12,9 procenta. Naopak investice zůstávají za očekáváním a ke konci září se podařilo vyčerpat jen 65,8 procenta alokace na letošní rok. V posledních měsících však dochází k urychlení investiční aktivity státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…