Štěpán Křeček: Tržby obchodníků klesají již tři čtvrtě roku

14.03.2023 16:25 | Komentář

„Kvůli vysokým cenám lidé omezují nakupování, což způsobuje pokles tržeb drtivé většiny obchodníků. Do problémů se mohou dostávat menší obchody, kterým rostou výdaje na provoz, ale chybějí jim příjmy od zákazníků,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Tržby obchodníků klesají již tři čtvrtě roku
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V lednu 2023 došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 7,7 procenta. Jednalo se již o devátý měsíc v řadě, kdy tržby klesaly. V následujících měsících lze očekávat, že pokles tržeb bude pokračovat, protože se kvůli vysoké inflaci budou snižovat reálné příjmy českých domácností.

Již déle než rok v kuse klesaly tržby internetových obchodů, což lze kromě horší situaci v rodinných rozpočtech přisoudit konci pandemie koronaviru. Část zákazníků se totiž vrátila z online světa do kamenných obchodů. To se projevilo hlavně u oděvů a obuvi, kde došlo k meziročnímu růstu tržeb o 5,8 procenta.

Tržby v obchodech s výrobky pro domácnost klesly o výrazných 14,8 procenta. Prudký propad tržeb o 10,0 procenta byl zaznamenán u prodejen s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci. Celkově lze říct, že lidé začali více šetřit. Při nákupech se orientují na akční nabídky a častěji nakupují to nejlevnější z daného sortimentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…