Štěpán Křeček: USA pravděpodobně budou mít první ministryni financí v historii

24.11.2020 18:08

„Nastupující americká administrativa se pokusí zavést nové regulace, které by měly směřovat ke snižování ekonomické nerovnosti ve Spojených státech. Rovněž se zaměří na boj s klimatickými změnami, což může podpořit rozvoj nových odvětví. Do defenzívy se však zřejmě dostanou těžební společnosti,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: USA pravděpodobně budou mít první ministryni financí v historii
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Budoucí prezident Spojených států Joe Biden formuje svůj vládní tým. Podle některých amerických médií na post ministryně financí jmenuje Janet Yellenovou, která dříve řídila Americkou centrální banku (FED). Jednalo by se o první ženu v historii Spojených států, která by zastávala tuto pozici.

Janet Yellenová se již vyslovila pro použití obřích vládních výdaj na pomoc americké ekonomice. Ta je v současné době ve špatné kondici kvůli šíření koronaviru. Bývalá šéfka FEDu rovněž kritizovala rostoucí ekonomickou nerovnost, která je údajně hrozbou pro americké hodnoty. To by zřejmě mohlo vést k zavádění nových regulací na podporu znevýhodněných skupin obyvatel.

Joe Biden již dříve oznámil, že po jeho boku bude pracovat John Kerry. Ten dříve neúspěšně kandidoval na prezidentskou funkci proti Georgi Bushovi. Následně byl ministrem zahraničí ve vládě Baracka Obamy. Nyní by se měl věnovat klimatickým otázkám. Z dosavadního výběru kandidátů je zřejmé, že Joe Biden vsází především na zkušené matadory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…