Štěpán Křeček: Úrokové sazby v USA již dál neporostou

02.02.2019 7:33

Šéf Americké centrální banky (FED) Jerome Powell přednesl přesně ta slova, která obchodníci chtěli slyšet. A naopak nezmínil nic, co by bránilo dalšímu růstu trhů. Akciové indexy se mu hned vzápětí odvděčily.

Štěpán Křeček: Úrokové sazby v USA již dál neporostou
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Po všech předchozích sedmi zasedáních, která Jerome Powell vedl z pozice šéfa FEDu a na kterých se rozhodovalo o výši sazeb, akciové trhy oslabovaly. Tentokrát to však bylo jiné. Akciové trhy v posledních dvou hodinách obchodování akcelerovaly svůj růst, aby nakonec klíčový index S&P 500 uzavřel výše o 1,55 procenta.

Podle Jerome Powella se pravděpodobnost dalšího růstu úrokových sazeb snížila. FED přitom bude schopen pouze s odstupem času říct, zdali současná trpělivost se stane dlouhou pauzou před dalším zvyšováním úrokových sazeb nebo bude znamenat úplný konec cyklu zvyšování úroků. Zároveň odmítl vyloučit, že by další změna sazeb mohla být směrem dolů.

„Pravděpodobnost změny úrokových sazeb v USA se v letošním roce změnila. Ještě na začátku týdne trhy predikovaly 20procentní pravděpodobnost, že se v letošním roce dočkáme zvýšení úrokových sazeb. Nyní však již futures na úrokovou sazbu signalizují 20procentní možnost poklesu,“ říká Senior Equity Trader BHS Kamil Bednář.

Výhled pro americkou ekonomiku se dle FEDu nezměnil, avšak ve světle zpomalujícího se globálního růstu a dalších nejistot je třeba zaujmout opatrný přístup. Oproti předchozím vyjádřením se FED vyhnul frázi, že rizika jsou vybalancovaná. Americká ekonomika pak již neroste „silným“ tempem, avšak pouze „solidním“ tempem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …