Štěpán Křeček: Vyšší cena elektřiny prodražuje výrobu napříč ekonomikou

17.06.2019 18:56

„Odvětví výroby elektrické energie je v poslední době ovlivněno novými regulacemi, které v konečném důsledku vedou ke zdražování elektřiny. Skokový růst ceny emisních povolenek, uzavírání jaderných elektráren v Německu a tlak na produkci energie z obnovitelných zdrojů zvyšují náklady a tím snižují konkurenceschopnost evropského průmyslu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Vyšší cena elektřiny prodražuje výrobu napříč ekonomikou
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

V květnu došlo k meziročnímu zvýšení cen zemědělských výrobců o 10,5 procenta. K výraznému růstu ceny o 48,6 procenta došlo u brambor. Cena zeleniny vzrostla o 24,8 procenta a cena obilovin o 16,4 procenta. Dramatický nárůst cen zemědělských výrobců byl způsoben extrémním počasím. Situace by se však v průběhu letošního roku měla začít zlepšovat.

Ceny průmyslových výrobců meziročně vzrostly o 3,8 procenta. Vyšší ceny v průmyslu odráží růst ceny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 11,6 procenta. Zdražování elektřiny navyšuje náklady drtivé většině firem a stává se výrazným proinflačně působícím faktorem. Společně s rostoucí cenou práce a zvyšující se cenou nájemného bude růst ceny elektřiny prodražovat výrobu i v dalších měsících.

Ceny stavebních prací se v květnu meziročně zvýšily o 5,5 procenta. Stavební firmy musí zvyšovat mzdy svým zaměstnancům, aby neodcházeli do jiných odvětví. Přesto v prvním čtvrtletí 2019 došlo k meziročnímu snížení počtu pracovníků ve stavebnictví na 363 164 lidí. Růst cen je patrný i ve službách. Například poradenství v oblasti řízení meziročně zdražilo o 8,9 procenta. Vyšší ceny jsou patrné i v oblasti pojištění, zajištění a penzijního financování, kde došlo k meziročnímu zdražení o 7,3 procenta.

Ing. Štěpán Křeček, MBA
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…