Štěpán Křeček: Zdražování jede na plný plyn

20.07.2021 13:07 | Komentář

„Prudký růst cen ovlivňuje zemědělskou, průmyslovou i stavební výrobu. To se pochopitelně projeví i v růstu koncových cen pro spotřebitele. Je tak zřejmé, že doba plná zdražování rozhodně nekončí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Zdražování jede na plný plyn
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V červnu došlo k meziročnímu růstu cen v rostlinné výrobě o 9,0 procenta. Vyšší byly hlavně ceny obilovin o 10,7 procenta a olejnin o 15,8 procenta. V živočišné výrobě vzrostly ceny o 2,0 procenta, přičemž znatelně vyšší byly ceny mléka, skotu a vajec. Jelikož se jedná o základní suroviny sloužící k výrobě celé řady potravin, lze očekávat tlak na růst cen v supermarketech.

Nebývalý meziroční růst cen o 6,1 procenta byl zaznamenán u průmyslových výrobců. Jednalo se o nejvyšší růst za posledních deset let, což dokládá sílu inflačních tlaků v ekonomice. Ceny chemických látek a výrobků vzrostly o astronomických 39,6 procenta. Ceny kovů a kovodělných výrobků poskočily vzhůru o 14,1 procenta a ceny dřeva, papíru a tisku se zvýšily o 8,9 procenta.

V neposlední řadě byl zaznamenán růst cen u stavebních prací o 4,1 procenta. Ten byl navíc doprovázen zvyšujícími se cenami materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 9,5 procenta. Kombinace rostoucích cen stavebních prací a stavebních materiálů bude tlačit na další růst cen nemovitostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.