Štěpán Křeček: Zlevňování potravin není na obzoru

16.12.2022 17:58 | Komentář

„Vzhledem k vývoji cen u zemědělských výrobců a potravinářů nelze očekávat, že by se ceny potravin v českých supermarketech v následujících měsících výrazně snižovaly. Za levnějšími potravinami lze nadále cestovat do Polska,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Zlevňování potravin není na obzoru
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V listopadu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 21,3 procenta. Jedná se o nižší růst než v říjnu, kdy se ceny průmyslových výrobců zvýšily o 24,1 procenta. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Výrazné problémy jsou evidovány v potravinářství, kde nadále stoupají výrobní ceny, což začíná způsobovat sociální problémy zranitelným skupinám osob v naší společnosti.

Ceny zemědělských výrobců se v listopadu meziročně zvýšily o 29,9 procenta, což bylo více než v říjnu. V rostlinné výrobě rostly především ceny obilovin a zeleniny. V živočišné výrobě je nejvyšší růst cen evidován u vajec, jatečných prasat, mléka a drůbeže. Vývoj cen u zemědělských výrobců zdražuje vstupy potravinářskému průmyslu, což bude dál tlačit na růst cen potravin v obchodech.

Ceny stavebních prací v listopadu meziročně vzrostly o 11,9 procenta a ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se zvýšily o 16,9 procenta. Vzhledem k růstu nákladů na výstavbu a celkovému zhoršení ekonomické situace lze očekávat, že stavebnictví v příštím roce projde cyklicky se opakujícím útlumem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…