Štěpán Křeček: Změny v rozpočtu EU poškodí ČR. Jižní Evropa si polepší

25.04.2018 7:34

„Politika soudržnosti Evropské unie se promění. Země západní Evropy zřejmě budou posílat méně peněz do chudší východní Evropy a raději přesměrují finanční toky do bohatší ale silně zadlužené jižní Evropy,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Změny v rozpočtu EU poškodí ČR. Jižní Evropa si polepší
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Podle Financial Times dojde k transformaci finančních toků v rámci Evropské unie. Hlavní změnou má být převod desítek miliard eur z fondů Evropské unie ze střední do jižní Evropy. V případě, že k realizaci takového plánu dojde, bude Česká republika mezi poraženými zeměmi, které přijdou o část finančních prostředků ze strukturálních fondů.

Ke změně v rozpočtu Evropské unie může docházet kvůli vyostřování vztahů mezi Polskem a Maďarskem na jedné straně a Evropskou komisí na straně druhé. Česká republika jako člen Visegrádské skupiny bude mít těžkou vyjednávací pozici. Naopak zadlužené státy jižního křídla Evropské unie by si mohly výrazně polepšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…